Ještě jednou na skok v Irsku 

Posted by Jan Vaněk Monday, December 8, 2008 11:15:18 PM

První adventní neděli jsem letos strávil v irském Dublinu. Irsko jsem navštívil letos již podruhé, tentokrát spolu s partou kamarádů. O mém prvním výletu se můžete dočíst zde.

Přelom listopadu a prosince se nám v Irsku velice vydařil - ačkoliv normální irské počasí znamená déšť a západní vítr, my jsme měli celé tři dny modré nebe bez mráčků a větřík nezafoukal. Přes noc bylo pod nulou a tak jinak typicky zelené irské trávníky byly pokryty jinovatkou.

První den jsme vyrazili do na jih od Dublinu do hor, do Wicklow Mountains. Přesněji řečeno do místa zvaného Glendalough, což je oblíbené výletní místo dubliňanů. V létě tu prý turisté chodí v čtyřstupu, ale my jsme jich v tuto roční dobu potkali naštěstí jen velmi málo. Počasí bylo opravdu úchvatné a přinášelo zajímavé kontrasty. Např. na následující fotce si můžete všimnout úplně zimní, ledové krajiny ve stínu vlevo a naopak téměř středomořsky vyhlížejícího svahu vpravo, kde už slunce stačilo jinovatku rozpustit:

Dominantou Glendaloughu je starý klášter, založený v šestém století původně poustevníkem svatým Kevinem. Atmosféra tohoto místa je úžasná, dominantou je zachovalá kulatá zvonice:

> 

Trávník před vstupem do dublinské univerzity Trinity College ukazuje, proč se Irsku přezdívá zelený ostrov.

Nevynechali jsme ani tentokrát Temple Bar s jeho proslavenými hospůdkami a v jedné z nich si léčili Jamesonem a Guinessem bolavé nohy.

 

Autentickou náladu živé hudby si můžete vychutnat aspoň trochu zde: 

ORTEX spol s.r.o.
Comments are closed on this post.