Microsoft Dynamics CRM

 

Silverlight a Microsoft CRM 

Posted by Jiří Cabal Friday, August 21, 2009 1:28:12 PM

Silverlight je poměrně mladá a diskutovaná technologie od společnosti Microsoft, která je přímým konkurentem technologie Flash. Bohaté využití nalezne nejen přímo na webu, ale také v různých webových aplikacích jako je i CRM. Proto se dnes podíváme na její základní rysy s přihlédnutím na možnosti využití v Microsoft CRM.

Co je Silverlight?

Silverlight nachází uplatnění na webu podobně jako Flash tam, kde jsou překročeny možnosti XHTML, CSS a Javascriptu. Tyto tři technologie dokáží mnoho, nicméně pro některé webové aplikace je to nedostatečné. Jedná se o aplikace, které používají interaktivní obsah, který běží u klienta, podporují dynamickou grafiku, animace a média.

Silverlight se instaluje do prohlížeče jako odlehčený zásuvný model (necelých 5MB) podobným způsobem jako Flash. V současné době je podporován v OS Windows v prohlížečích Internet Explorer a Mozilla Firefox a v Mac OS. Dále je s podporou Microsoftu vyvíjen projekt Moonlight, který má umožnit podporu Silverlightu na Linuxu. Silverlight má v současné době nainstalována již více než třetina uživatelů internetu a dá se předpokládat, že toto číslo dále poroste.

Vlastnosti Silverlightu

  • Komunikace s webovými službami. Silverlight může volat webové služby pomocí vestavěných API (SOAP/WS*, JSON, XML HTTP, REST, RSS).
  • Přehrávání médií. Silverlight přehrává videa a hudbu ve formátech MP3, WMA, WMV7 a VC-1. Podporuje také HD video a přehrávání v celoobrazovkovém režimu.
  • Pokročilé animace a dvourozměrné kreslení.
  • Pro vývojáře je důležité, že Silverlight je založený na zredukované verzi společného runtime jazyků .NET, proto je možné psát kód v jazyce C# a dalších. Vývojáři na platformě .NET mohou Silverlight začít snadno využívat, je možné použít velké množství již dříve vytvořeného kódu a využívat veškerého komfortu prostředí .NET.

Použití Silverlightu

Ačkoliv Flash nabízí širokou škálu možností využití, známý je především jako prostředek pro tvorbu animovaných reklam, dále pro jednoduché on-line hry a vizuálně působivé webové prezentace. Silverlight je možné pro tyto oblasti také použít, ale vzhledem k jeho slabšímu rozšíření to alespoň zatím není tak často využívané. Silverlight je nyní využíván v oblastech, kde je nejsilnější, a to je především přehrávání videa a v aplikacích, které potřebují komunikovat s webovými službamipracovat s daty uloženými v databázi apod. Nasazován je tam, kde se dá předpokládat, že uživatelé již mají ve svém prohlížeči nainstalovaný Silverlight plugin anebo nebudou mít s jeho instalací problémy. Z mého pohledu se Silverlight jeví jako technologie, která má Flashi nejen konkurovat, ale jít až za jeho možnosti, nacházet častěji i „serioznější“ uplatnění nejen jako efektní vizuální obálka, ale poskytovat bohatou funkčnost a komfort, a tím přesouvat při současném trendu „Software as a Service“ na web další desktopové aplikace, které byly pro klasické webové technologie příliš komplikované, velké a špatně spravovatelné anebo dokonce nemožné.

Silverlight v Microsoft Dynamics CRM

Z předcházejích odstavců je zřejmé, že Silverlight je ideálním prostředkem pro rozšiřování funkcionality Microsoft CRM:

  • Nemá problémy pracovat přes webové služby s daty z CRM.
  • Je založen na prostředí .NET, ve kterém firmy implementující a customizující Microsoft CRM již pracují.
  • Má možnost jednoduše používat velké množství různých ovládacích prvků jako textboxy, tlačítka, seznamy, rozbalovací a zaškrtavací pole, ale i další pokročilé a složité objekty.
  • Ve firemním prostředí není problém zajistit instalaci plugin do všech počítačů; plugin je malý.
  • Microsoft CRM je i přes snahu vývojářů a propracované prostředí hojně využívající Javascript ne vždy dostatečné pružné, komfortní a rychlé. Silverlight umožní do CRM snadno dostat funkcionalitu, která mu chyběla anebo byla zbytečně komplikovaná. V jednom okně tak mohou být zpracovávána data z mnoha formulářů a práce s nimi bude probíhat bez zdlouhavého načítaní, ukládání a otevírání nových oken, pohodlně a např. s pomocí drag and drop.

Silverlight nevyřeší v CRM vše, je ale zajímavou možností, jak řešit některé z požadavků a přizpůsobit tak ještě lépe tento systém na míru a zefektivnit práci v něm.

V nejbližší době se v dalším článku podíváme na konkrétní příklad Silverlight aplikace rozšiřující Microsoft CRM. Vyvíjíme add-on, který umožňuje rychlé pořizování položek nabídky, které je v Microsoft CRM poměrně kostrbaté, zejména pro firmy se stovkami až tisíci drobnějších produktů a víceřádkovými nabídkami. Na příkladu této utility si prakticky ukážeme zmíněné přednosti Silverlightu a tím také nastíníme další oblasti jeho možného využití v Microsoft CRM.

Zdroje

http://interval.cz/clanky/silverlight-co-je-silverlight/
http://weblogs.asp.net/scottgu/pages/silverlight-tutorial-part-3-using-networking-to-retrieve-data-and-populate-a-datagrid.aspx

Další odkazy

http://www.microsoft.com/silverlight/get-started/install/default.aspx - kontrola a instalace pluginu do prohlížeče
http://silverlight.net/ - oficiální stránky Silverlightu
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc838158%28VS.95%29.aspx - dokumentace Silverlightu na MSDN

 

Je tu již pátá kumulativní aktualizace Microsoft CRM 4.0 

Posted by Jan Vaněk Wednesday, July 8, 2009 8:20:48 AM

Minulý týden ve čtvrtek byla uvolněna pátá kumulativní aktualizace k Microsoft CRM 4.0 (Rollup 5). Tato aktualizace obsahuje jako obvykle všechna vylepšení a opravy z předcházejících aktualizací.

Aktualizaci české instalace CRM můžete stahovat na této adrese:

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=cs&FamilyID=5101d801-976b-4c11-bdfc-000b970ef4a3

Popis změn lze nalézt ve článku znalostní báze pod číslem 970141:

http://support.microsoft.com/default.aspx?kbid=970141

Aktualizace obsahuje souhrnně několik výkonových vylepšení, např. zrychlení načítání formuláře entity, která obsahuje více atributů různých typů.

Blíží se naše akce "Manažerská snídaně s Microsoft CRM" 

Posted by Jan Vaněk Tuesday, June 2, 2009 4:21:13 PM

Příští týden v úterý 9.6. 2009 se bude konat akce "Zaměřeno na zákazníka" - Manažerská snídaně s Microsoft CRM. Podobnou akcí chceme každoročně oslovovat především nové zákazníky, a tak jsme i tentokrát vymýšleli, čím zaujmout a oslovit. Ukazovat standardní CRM, na to asi není už nikdo moc zvědavý. V kurzu jsou vertikálně zaměřená řešení a zkušenosti konkrétních zákazníků. Rozhodli jsme se proto zorganizovat akci menšího rozsahu (formát "manažerské snídaně" je dnes docela populární) zato však specificky zaměřenou.

Akce je primárně určena pro dodavatele do stavebnictví, montážní a stavební firmy nebo výrobce stavebních hmot, ale mnoho procesů je stejně společných pro každého, kdo má zákazníky a neprodává jen "housky na krámě" ale má delší obchodní cyklus. Na semináři ukážeme konkrétní řešení pro malou (3 uživ.), střední (17) i větší firmu (165 uživatelů). Zajímavé bude určitě vystoupení pana Vladislava Krejčíře z web.ortex.cz/produkty/crm/firmy Sulko, který spolu s námi dostal CRM ve své firmě do opravdu zajímavé pozice základního celopodnikového informačního systému. V CRM jsou řešeny procesy marketingu, prodeje, servisu, ale i plán výroby nebo interní help desk. Snad ne náhodou získal tento projekt ocenění  Microsoft Industry Awards Fnalist 2009. Myslím, že šířka použití Microsoft CRM v této firmě je zcela v duchu aktuálního trendu xRM ("použijte CRM jako základ libovolného řešení řízení "nějakých" vztahů").

Díky vstřícnosti dalšího zákazníka, pana Koubka, majitele firmy Animo Bohemia, jsme natočili i multimediální pozvánku, kterou si můžete pustit zde.

CRM Akcelerátory IV. 

Posted by Jiří Cabal Friday, April 24, 2009 1:39:12 PM

Po delší době opět navážeme na započatý „seriál“ o bezplatných doplňcích pro Microsoft CRM zvaných akcelerátory a ukážeme si další z nich.

Event Management – „Pořádání akcí“

Event Management akcelerátor umožňuje pomocí CRM snadno plánovat, pořádat, sledovat a hodnotit firemní akce jako mohou být školení, semináře, promoakce, výstavy, konference, setkání a další. Akcelerátor se zaměřuje na tyto oblasti správy akcí:

  • Plánování akce
    • Rezervace prostor a prostředků
    • Organizace a zajištění prezentujících
    • Občerstvení a další servis
    • Příprava programu a obsahu
  • Evidence účastníků
    • Doručování pozvánek (emailem, dopisem, telefonem a faxem)
    • Shromažďování a třídění přihlášek
    • Neustálý přehled nad aktuálním stavem a počtem návštěvníků, kontakt s nimi
  • Hodnocení akce
    • Kolik lidí se zúčastnilo?
    • Jaký byl přínos akce (finanční, jiná měření)?
    • Jaká byla spokojenost návštěvníků? Jak je akce hodnocena?

Součástí akcelerátoru je webová aplikace, kterou lze umístit na firemní webové stránky a zpřístupnit tak velmi rychle registraci přes web. Údajeodeslané z registračního formuláře se automaticky zavádějí do CRM . Lze také zajistit napojení na mapový server, zobrazující adresu, na které je akce pořádána. K dispozici jsou i odpovídající tiskové sestavy.

Povolení zobrazení akcena webu

automatický registrační formulář

odeslaná přihláška jako odpověď na kampaň

Jedná se o velmi pěkný akcelerátor, který zautomatizuje a usnadní další procesy, které ve firmě již provádíte.

Internet Explorer 8 a Microsoft CRM 

Posted by Jiří Cabal Friday, April 10, 2009 6:49:09 AM

Nová verze Internet Exploreru je k dispozici a pozvolna se začne šířit do našich počítačů. Pro uživatele Microsoft CRM, kde je Internet Explorer jednou ze dvou hlavních vstupních bran do systému, vzniká otázka, zdali nová verze IE přináší práci v Microsoft CRM nějaké výhody a zdali je práce v nové verzi vůbec možná, podporovaná a bezpečná.

Odpověď na druhou část otázky je poměrně jednoznačná. Aktualizace software jsou obecně považované za vhodné především z důvodu bezpečnosti. Co se týká spolupráce IE8 a Microsoft CRM uvádějí oficiální zdroje následující tvrzení: Internet Explorer 8 podstoupil velmi tvrdé 12ti měsíční testování, přičemž Microsoft Dynamics CRM 4 bylo jedním z klíčových produktů, který se testů účastnil. O spolehlivé spolupráci nemusí být tedy žádné pochyby, Internet Explorer 8 byl dokonce označen nálepkou oficiálně podporovaného prohlížeče pro Microsoft Dynamics CRM 4.0.

Otázka nových vlastností a přidané hodnoty oproti předchozí verzi je také poměrně zajímavá. Přibylo mnoho nových nástrojů i drobných vylepšení, které dále zpohodlňují práci nejen v CRM. Většina z nich nebude pro uživatele alternativních prohlížečů novinkou. Ohledně této skutečnosti je často zmiňováno „lepší pozdě než nikdy“. Pro uživatele a vývojáře Microsoft CRM jsou takovéto změny poměrně zásadní, protože CRM zkrátka v jiném prohlížeči používat nejde. Novinky v IE8 ocení především vývojáři, ale mohou být užitečné i dalším. Posuďte sami:

Barevné záložky

Nový Internet Explorer seskupuje záložky ze stejné domény k sobě a navíc každou skupinu zvýrazní jiným barevným odstínem. Uživatel se tak v záložkách snáz orientuje. V CRM mohou být často otevíraná nová okna taktéž zobrazována v záložkách. S obarvováním záložek se lépe a rychleji zorientujete a víte ihned, které záložky patří CRM a které dalším otevřeným webům, jako mohou být při práci v CRM třeba stránky zákazníka, mapy nebo elektronické bankovnictví.

barevné záložky v IE8

Tuto novou vlastnost velmi ocení i vývojáři, kteří pracují ve více CRM prostředích v jednu chvíli (např. vývojové a ostré). Hledání a ujišťování se, kde skutečně jsem, zabralo dříve mnoho času.

Akcelerátory

Tímto pojmem se v novém Internet Exploreru (nemluvíme o akcelerátorech pro CRM) označují rozšiřující doplňky, které zrychlují vyhledávání označených slov. Označený text lze tak na pár kliknutí nechat vyhledat na mapách, ve slovníku, Wikipedii, Googlem, na Ebay, Facebooku a mnoha dalších.

IE8 akcelerátor pro slovnik.seznam.cz

Rychlost Javascriptu

Rychlost zpracování Javascriptu je jednou ze slabin Internet Exploreru. Došlo sice ke zrychlení oproti dřívějším verzím, ale ne tak velkému, jak bychom si přáli. Jestli toto zrychlení pocítí i uživatelé Microsoft CRM, které má své uživatelské rozhraní postavené na Javascriptu, je otázkou, ale dá se s jistotou říci, že změna v řádech to nebude.

Zvýrazňování zdrojového kódu

Zvýrazňování syntaxe ve vestavěném prohlížeči zdrojového kódu není asi potřeba dlouze komentovat. Jde o základní a velmi užitečnou vlastnost. Stačí poznamenat „skvěle“. Anebo spíš „konečně“.

Developer Tools

Vývojářům pracujícím s IE je jistě známý Internet Explorer Developer Toolbar, který bylo možné doinstalovat jako plugin. Jeho vylepšená verze je nyní součástí prohlížeče. V originále „Developer Tools“ v češtině pak „Nástroje pro vývojáře“. Pojďme se stručně podívat, co všechno umí.

V levé části okna můžeme ve stromové struktuře rozbalit celou hierarchii tagů ve zdrojovém kódů včetně obsahu rámců. Při kliknutí na tag se v původním okně prohlížeče barevně orámuje. To velmi zrychluje orientaci především v cizím kódu.  Kliknutím na tag se také zobrazí všechny jeho atributy a styly. U stylů je vidět i jaké vlastností  od kterých nadřazených tagů dědí a v jakých zdrojových souborech jsou tyto styly definovány. Styly a atributy lze v nástroji měnit a okamžitě vidět výsledek. V případě našeho testu v CRM "okamžitě" znamenalo řádově vteřiny možná i o něco déle, přesto tato pomůcka vypadá velmi dobře a ušetří velké množství času především při  stylování CRM.

IE8 Developer Tools - styly

IE8 Developer Tools - změna atributů

Shrnutí

Lze říci, že nová verze Internet Exploreru je rozhodně krokem vpřed a zdá se, že i správným směrem. Uživatel, který na tuto verzi aktualizuje, se nemá rozhodně čeho bát a určitě neprohloupí.

Zdroje

http://blogs.msdn.com/crm/archive/2009/03/24/three-reasons-why-any-microsoft-dynamics-crm-4-0-user-should-love-ie-8.aspx
http://blogs.msdn.com/crm/archive/2009/03/26/ie-8-released-with-nice-debugging-tools-and-crm-4-support.aspx
http://zdrojak.root.cz/clanky/velky-test-rychlosti-javascriptu-v-prohlizecich/

 

Page 8 of 19 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 
ORTEX spol s.r.o.